Hjem » Parken Köpenhamn

Parken Köpenhamn

Parken Köpenhamn kommer vara värd för flera fotbollsmatcher under EM 2020 som är framflyttat till sommaren 2021 med start den 11 juni.

Planerna för EM 2020 fick skjutas upp p.g.a. den rådande pandemin. Ett år senare kan UEFA och alla fans fira 60-årsjubileum av den största fotbollsturneringen för landslag i Europa. Som jubileumsfirande ville arrangören att EM skulle spelas över hela Europa i flera olika städer.

Parken Stadium blev en av arenorna som fotbolls EM 2021 ska spelas på. Vi går igenom vilka datum man ska ha koll på och vilka matcher som spelas på stadion.

Faktablad om Parken i Köpenhamn

Namn:Parken
Kapacitet:42 000 åskådare
Byggår:1992
Plats:Köpenhamn, Danmark
Lokala lag:FC Köpenhamn, Danska landslaget

Parken har som sagt en maxkapacitet på 42 000 för fotbollsevenemang. För konserter går det inte 50 000 personer på stadion. Det finns även ett Parken Köpenhamn tak som går att stänga vid tillfälle.

Vilka är EM-matcher 2021 spelas på Parken?

Gruppspelsmatcher från grupp B och sextondelsfinaler kommer spelas på stadion i Köpenhamn. Alla matcher från grupp B kommer spelas på Parken och Sankt Petersburg stadion i Ryssland. I gruppen återfinner vi Danmark, Finland, Ryssland och en av favoriterna till titeln Belgien.

Alla datum och tider gällande fotbolls EM 2021 hittar du på Spel-Expert.

Kommer det vara publik på Parken under EM 2021?

UEFAS krav på de myndigheter var att så snart som möjligt presentera en plan på för hur man ska emot publik. Danska myndigheter var tidigt ute med att sätta ihop en grupp experter för att utveckla en plan för att kunna ta in publik på Parken Köpenhamn corona-safe. Myndigheterna är villiga att släppa på upp till 12 000 åskådare i dagsläget.

21 olika Parken Köpenhamn sektioner på stadion

Arrangörerna och myndigheterna vill dela in stadion i 21 olika sektioner. Varje sektion ska ha plats för 500 personer för att göra publikpåsläppet så corona-säkert som möjligt.

Kan man köpa EM-biljetter Parken Köpenhamn?

Håll utkik efter UEFA datum för biljettsläpp för att få tag på biljetter för någon match till EM nu i sommar.

Historia om Parken i Köpenhamn

Parken KöpenhamnParken Köpenhamn stod klar 1992 och hade kostat 640 miljoner danska kronor. Köpenhamn Parken stadion är den största arenan i Danmark. Stadion byggdes på samma plats som idrottsparken som hade varit en aktiv idrottsanläggning ända sedan 1911.

Bygget av Parken i Köpenhamn gick fort fram och det tog bara ett par år innan den nya stadion var färdigbyggd. Den första fotbollsmatchen spelades den 9 september 1992. Matchen var mellan de nyblivna europamästarna Danmark och Tyskland som precis möts i finalen för EM 1992. Danskarna må ha dragit det längsta strået i finalen men i vänskapsmatchen på den nybyggda stadion blev det vinst för tyskarna 1-2.

6 år senare såldes stadion till fotbollslaget FC Köpenhamn. Idag har stadion namnet Telia Arena Köpenhamn p.g.a. samarbetsavtal med telekomföretaget.

Går det att ta tåg till Parken Köpenhamn?

Det går att ta sig med tåg ut till stadion från centrala Köpenhamn. Det finns även bussar som tar en ut till arenan som ofta är märkta med just Parken. Att åka Parken Köpenhamn tåg är det smidigaste sättet att ta sig till området.

Finns det parkering Parken Köpenhamn?

Det finns både p-hus och gratisparkeringar runt om arenaområdet. Det kan dock vara bra att tänka på att det kan ta lite tid att hitta parkering under matchdag eller något annat större evenemang.

En perfekt stor fotbollsarena

Parken, Danmark, Köpenhamn är långt ifrån den största fotbollsstadion i Europa både när det gäller Parken Köpenhamn platser på stadion (maxkapacitet 38 000) och och själva fotbollsplanen i sig (105 x 68m).

Stadion är en mycket trevlig och bekväm fotbollsarena som ständigt har förbättrats och sedan öppningsceremonin 1992.

Även fast inte stadion har så hög publikkapacitet är det enkelt att skapa tryck inne på arenan. Planen brukar ofta få bra betyg på naturgräset. Stadions enkla fyrkantiga form lämpar sig bra för att skapa en hög atmosfär när det är fullsatt.

Det har spelats flera viktiga matcher på Telia Parken Copenhagen. Dock kan inte stadion få de riktigt stora finalerna i cupsammanhang. För att få arrangera en CL-final måste stadion ha en kapacitet på minst 50 000 åskådare.

EM 2021 kommer Parken Köpenhamn vara en av platserna där det ska spelas fotboll.

Stora matcher på Parken Köpenhamn

Stadion som ligger ungefär 4 km från Köpenhamns citykärna har varit värd för flera stora matcher för europeisk fotboll. Nedanför kan du se ett par händelser.

  • Europeiska cupvinnarcupen 1994: Arsenal besegrade italienska Parma med 1-0 efter mål av Alam Smith.
  • UEFA cupfinalen 2000: Galatasaray besegrade Arsenal efter avgörande på straffar. Titeln Galatasaray tog med sig är till denna dag den ända klubben tagit internationellt.
  • Royal League 2006: FC Köpenhamn besegrade Lilleström från Norge med ett 1-0.

En annan uppmärksammad händelse var matchen mellan Danmark och Sverige den 2 juni 2007. Matchen i sig var målrik men det var en åskådare som skulle få alla rubriker. Åskådaren hoppade nämligen in på planen och attackerade domaren så att matchen fick brytas. Personen blev snabbt den mest hatade i Danmark. Matchen fick snabbt namnet ”skandalmatchen” och har sedan dess blivit en minne för både danskar och svenskar.

Vad har Parken Köpenhamn publikrekord?

Publikrekordet sattes under den så kallade skandalmatchen mellan Sverige – Danmark 2 juni 2007 med 42 083 åskådare på plats. Det var i kvalet till EM 2008 då en dansk åskådare hoppade in och svingade på domaren och matchen avbröts och poängen tilldelades svenska landslaget efter en skrivbordsvinst 3-0.

Parken Köpenhamn konsert & event

Som många andra arenor används den inte bara för spel av fotboll. När stora artistnamn bokas till Danmark är det oftast till Parken. Fotboll=Köpenhamn och parken men det stadion har också varit värda stora artister. Robbie Williams, Madonna, Eminem, Tiesto, Lady Gaga, Pink Floyd har alla spelat på stadion.

Parken Köpenhamn arena layout sägs skapa bra ljud och atmosfär både på fotbollsmatcher och konserter.