Hjem » Johan Cruyff Arena

Johan Cruyff Arena

Johan Cruyff Arena, belägen i Amsterdam och en av de stora fotbollsarenorna i Europa. Till vardags är arenan hemmaplan för AFC Ajax. I sommar är det även en av arenorna där fotbolls EM 2021 kommer spelas som ursprungligen skulle ägt juni 2020.

Mästerskapet sköts upp p.g.a. den pågående pandemi som förlamat världen där vi ännu inte kunnat återgå till det normala livet helt.

För att minska smittspridningen ändrade UEFA sina långtgående planer med att fira 60-årsjumbiliumet till en av de mest sedda fotbollsmästerskap i världen till sommaren 2021. Med start juni kommer vi få se 24 göra nationer göra upp om titeln.

För detta mästerskap ville ledningen ta fram ett tävlingsformat som gör det möjligt att alla européer ska kunna njuta av evenemanget. Så i år spelas mästerskapet i 12 städer runt om i Europa. På Johan Cruijff Arena kommer som sagt vara en av platserna för EM sommaren 2021. På sidan får du all information om den historiska arenan.

Information om Johan Cruijff Arena

  • Namn: Johan Cruijff Arena, tidigare Amsterdam Arena
  • Kapacitet: 54 9990 åskådare
  • Byggår: 1996
  • Plats: Amsterdam, Nederländerna
  • Lokala lag: AFC Ajax(fotboll), Amsterdam Admirals (nfl), Nederländska fotbollslandslaget

Johan Cruyff Arena

Historia om Johan Cruyff Stadium

Johan Cruyff Stadium hade ursprungligen namnet Amsterdam Arena och invigdes den 14e augusti 1996 och var då en av de modernaste fotbollsarenorna i hela Europa. Den första fotbollsmatchen som spelades var mellan AFC Ajax och AC Milan där matchen slutade 0-3 till Milans fördel

Arenan kostade 1,4 miljarder att bygga. Det tog endast tre år att färdigställa arenan som har en publikkapacitet strax under 55 000 åskådare.

Sedan öppningen är det ett hem för fotbollslaget AFC Ajax och det holländska landslaget. Från och med april 2017 döptes arenan om till det nuvarande namnet Johan Cruyff Arena från det ursprungliga namnet Amsterdam Arena. Anledningen var för att hedra en av landets största fotbollslegender.

Vad kostar biljetterna på Johan Cruyff Arena 2021?

Inträdesbiljetternas pris varierar beroende på match och evenemang.

Måste man boka biljetter till arenan i förväg?

Biljetterna till fotbollsmatcher på Johan Cruyff stadium är kända för att gå fort. Av den anledningen kan det vara svårt att få biljetter matchdag. Det kan vara bra att boka i förväg för att säker på att få tag på biljetter.

En Arena som håller hög europeisk standard

Nederländerna är kända för bl.a. sina tulpanfält, elektroniska musikfestivaler och såklart sin fotboll. Den fotboll som spelas i den inhemska ligan och av landslaget är en fröjd för ögat. Många andra lag och ligor i Europa har försökt kopiera spelmodellen. Det gjorde att Nederländerna blev blev ett favoritland för fotbollsälskare runt om i världen.

Även fast stadion bara varit aktiv i 24 år anses det vara en av de bästa platserna för att spela fotboll. Ajax Arena som den också kallas av AFC Ajax-fansen har en kapacitet att ta in ca: 55 000 åskådare vid fotbollsmatcher.

När stadion var nybyggd var det den första arenan som hade infällbart tak installerat i Europa. Rolig kuriosa om arenan är att det finns en loge för 50 personer exklusivt för kungafamiljen i Nederländerna.

Stormatcher på Johan Cruyff Arena

Stadion har visat flera stormatcher under 24 år långa period arenan varit öppen för fotbollsspel. Här är några höjdpunkter från Johan Cruijff Arena.

  • Champions League Final säsongen 97-98 där Real Madrid besegrade Juventus med 1-0 och därmed sin 7e titel i turneringen.
  • Under EM 2000 spelades totalt 5 matcher på stadion.
  • Europa League final 2013 mellan Chelsea och Benfica spelades på arenan där Chelsea till sist stod som segare med 2-1 som slutresultat.

Vilka matcher i EM 2021 ska spelas som Johan Cruyff Arena?

Matcher från grupp C i mästerskapet kommer spelas på arenan uppdelat med national arenan i Bukarest, Rumänien. Grupp C består av Nederländerna, Ukraina, Österrike och Makedonien.

Det kommer spelas tre gruppspelsmatcher och en åttondelsfinal på arenan. Det innebär att Nederländerna får spela på hemmaplan förhoppningsvis inför publik.

Datum och tidpunkter hittar du här på sidan och allt annat du behöver veta om sommarens fotbolls-EM.

Kommer Johan Cruyff Arena ta in publik?

På grund av rådande läge i pandemin kommer inte arenan kunna ta in sin fulla kapacitet. Myndigheter och UEFA kommer analysera och komma fram till hur mycket som kommer släppas på. Enligt rapporter kommer myndigheterna tillåta 25-33 % av arenans fulla publikkapacitet. UEFA rekommenderade ursprungligen 30 % av maxkapacitet där myndigheterna delvis gick på deras linje.

Just nu är förberedelserna i full gång för landets myndigheter. Det ska tas fram sanitetsprotokoll för besökare till arenan. Planen kommer presenteras för UEFA så fort som möjligt.

Hur tar man sig till Johan Cruyff Arena?

Ajax Stadium (Johan Cruyff) ligger på arena boulevard 1, 1101 AX Amsterdam Zuidoost. Du kan ta dig till arenan genom bl.a. buss eller tåg. Tåget är det enklaste sättet för att ta sig till arenan. Det finns även busslinjer som har Johan Cruyff Arena i sin rutt för att komma dit snabbt och enkelt.