Hjem » Hampden Park

Hampden Park

Hampden ParkFotbolls stadion Hampden Park ligger i Glasgow, Skottland och kommer vara en av städerna för euro 2020 som spelas sommaren 2021.

Man måste komma ihåg att turneringen egentligen skulle ägt rum sommaren 2020 men p.g.a. coronaviruset var UEFA tvungna att flytta fram turneringen 1 år.

Efter EM 2012 beslutade arrangören att något skulle förändras med turneringsupplägget. Fler människor ska kunna njut av den viktigaste turneringen för europeisk landslagsfotboll. Detta kommer realiseras nu i sommarens fotbolls EM 2021. Mästerskapet spelas i 11 olika städer runt om i Europa.

Anrika Hampden Park, Glasgow som är hemmaplan för Queens Park FC och skotska fotbollslandslaget kommer vara en utav de 11 arenor där matcher i EM kommer spelas.

Faktablad om Hampden Park Arena

Namn:Hampden Park
Kapacitet52 000
Byggår:1903
Plats:Glasgow, Skottland
Lokala lag:Skotska fotbollslandslaget, Queens Park FC

Vilka EM-matcher kommer spelas på stadion?

För sommarens EM kommer stadion att vara värd för gruppspelsmatcherna i Grupp D delat med Wembley i London. Grupp D består av England, Kroatien, Skottland och Tjeckien. En svår grupp där Skottland förespås få det tufft att ta sig vidare. Det är också planerat att en åttondelsfinal ska hållas på stadion för sommarens fotbollsmästerskap.

Kommer det släppas in publik på stadion under EM 2021?

På grund av pandemin som pågår är det många som frågar sig om det kommer tillåtas publik på arenorna under detta Europamästerskap. Enligt de senaste rapporterna verkar det som att stadion får ha mellan 25 – 33 % av maxkapaciteten på arenan. Det skotska regeringen meddelade relativt tidigt att portarna till stadion skulle stå öppna för minst 12 000 fans.

Historia och händelser på Hampden Park Stadium

Hampden Park är den äldsta fotbollsstadion i världen. Stadion är även hem för den äldsta fotbollsklubben i Skottland, Queens Park FC.

Stadion ritades av Archibald Leitch som är känd för mytiska designer på olika arenor i Storbritannien. Efter många spadtag stod stadion klar och invigdes 1903, då som den största fotbollsstadion i världen.

Den första matchen som spelades var mellan Queens Park FC och Celtic som slutade 1-0 till hemmalagets favör. Som vi tidigare nämnt är en stadion en speciell plats för europeisk fotboll. Nedanför har du ett par minnesvärda händelser från Arenan.

  • Hampden Park 1927 spelades en landskamp mellan Skottland – England som blev engelsmännens första vinst på stadion. Under året adderades även 25 0000 platser till stadion för att möjliggöra mer publik på arenan.
  • År 1937 slogs det publikrekord på stadion i matchen Skottland – England 149 415 åskådare. Det är fortfarande den högsta publiksiffran på en fotbollsmatch någonsin.
  • 1960 spelades Europacupfinalen mellan Real Madrid och Eintracht Frankfurt. Slutresultatet blev 7-3 till spanjorernas favör.
  • På Hampden Park år 1970 spelades Europa-cupmatchen mellan Celtic – Leeds där 136 505 åskådare kom för att ha se matchen.
  • 1992 byggdes ståplatssektionerna om till sittplats och maxkapaciteten minskade ner till 52 000 åskådare.
  • På Hampden Park 2002 spelades Champions League Finalen där Real Madrid stod som segrare efter att ha slagit Bayer Leverkusen
  • UEFA cupfinalen 2007 spelades på stadion. Sevilla stod som segrare efter straffläggning mot Español.

En arena med mycket fotbollshistoria

Det finns arenor och fotbollslag som för deras deltagande i internationella cuper förblir minnen för fotbollsfans. Självklart är Celtic och Rangers två av de största lagen i landet men i den inhemska ligan har laget Queens Park FC förtjänat respekt. Vi pratar om ett lag som till största delen tillhört en nivå på amatörsfotboll men som hela tiden har haft en förstklassig arena där det spelats flera viktiga fotbollsmatcher genom historien.

En händelse som säkert många har någonstans i bakhuvudet är när Zinedine Zidane gör ett av de vackraste målen Champions Leagues historia. Volleyskottet med vänsterfoten i krysset efter en passning från Roberto Carlos avgjorde finalen mellan Real Madrid och Bayer Leverkusen.

Det är en förstklassig arena som fortfarande upprätthåller mystiken med både professionell fotboll och även på amatörnivå. Att ha med stadion i EM 2021 var mer eller mindre ett måste. På stadion sitter även kansliet för det skotska fotbollsförbundet samt Hampden Park museum. Hampden Park football är hem får många mytomspunna matcher genom åren.

Andra events på stadion

Stadion är inte endast begränsad till fotbolls och rugbyspel. Det har spelats över 20 konserter på stadion med världskända artister som Bon Jovi, U2, Eminem, Oasis, AC/DC och inte minst Rolling Stones.